Winter zit van de Bijen.


Het is nu eind November en de avondschemering komt steeds vroeger, waardoor we het gevoel krijgen dat de dagen steeds korter duren. Nachts vriest het af en toe en overdag komt de temperatuur ook niet meer boven de 10 graden, en dat is te merken aan onze bijen volken. 

Het is een stilte voor de bijenkasten, als het zonnetje op de kasten schijnt en de temp is rond de 10 graden dan waagt een enkele bij het toch om even rond te vliegen en te kijken of er dichtbij nog wat stuifmeel te halen valt. 

De rest zit als een bol bij mekaar in de kast. De bovenste rij bijen van de bol zit op het voer en knagen de dekseltjes open en pakken honing eruit dat ze weer vermengen met vocht dat ze van de raten afhalen. 

De buitenste bijen van de bol gaan naar binnen om te eten en warm te worden en gaan dan weer andere bijen aflossen zodat die kunnen eten en warm worden, de buitenzijde van de bol is ongeveer 10 graden en binnen in 15 graden.

De Bijen hebben zich tussen de raten, in een bolvorm terug getrokken en zitten dicht op een..In elke lege cel zit een Bij achterstevoren met zijn kop uit de cel.

De Koningin zit ongeveer in het centrum van de bol, omgeven door de jongste Bijen, de oudste Bijen zitten aan de buitenzijde van de bol. De buitenste laag Bijen 2 tot 8 cm zitten dicht op elkaar en vullen elk gaatje, binnen in de bol zitten de Bijen minder dicht op elkaar, zij produceren de meeste warmte en kunnen zo de in het midden opgewekte warmte beter verdelen.

Mocht het gaan vriezen dan zal het op zo’n 2cm vanaf de bol ook vriezen in de kast, zelfs bij -30 graden kunnen de Bijen zich nog warm houden, een voorwaarden is wel dat ze op de voer (opgeslagen Honing) raten zitten anders overleven ze het als nog niet.

Zo houden ze zich bij kou warm, niet heel warm vergeleken bij zomers dan houden ze het op 35 graden, maar nu genoeg om het volk op temperatuur te houden en niet teveel voedsel (Honing) te gebruiken want daar moeten ze nog tot het voorjaar mee doen.

De warmte die de Bijen produceren komt uit het borststuk. het borststuk van de Bijen bestaat uit 2 klieren en deze kunnen snel bewegen, waardoor het borststuk een temperatuur van 41 graden kan bereiken. De vleugels die niet vast aan het borststuk zitten maar er aan vast gehaakt kunnen worden bewegen hierbij niet.

De kop en het achterlijf blijven altijd koud. De honing zorgt hierbij natuurlijk voor de energie om dit allemaal te kunnen doen.

Na alban Arthan (21 dec) als de langste nacht voorbij is en het langzaam steeds lichter wordt , en we weer naar het voorjaar gaan dan gaat de Koningin langzaam aan weer eitjes leggen.

Het blijft nog steeds rustig voor de Bijenkasten op een enkele dag na als de temperatuur weer even rond de 10 graden komt, dan gaan de Bijen op reinigingsvlucht want dan moeten alle afvalstoffen eruit van de lange winterzit in de kast.

Het is nu gewoon wachten tot Alban Eilir (eind Maart) dat de temperatuur weer hoger wordt en het volk weer begint te groeien.

Impressie 1e keer open imkerijdagen ‚2013′
Zo direct (1300uur) de tweede dag van de imkerij dagen, met de verwachting dat de zaterdag altijd wat rustiger is en de zondag wat drukker dan staat ons nog heel wat te wachten, zaterdag was flink druk ongeveer 100 mensen hebben onze stand bezocht en geluisterd naar mijn uitleg bij de bijenstal en de uitleg van mijn vrouw bij de stand, leuke mensen ontmoet die hun hart voor de bijen hebben en er ook wat mee gaan doen, mensen uit Heemskerk en zelfs uit Tilburg, Haarlem etc, het blijkt dat er niet veel imkers open dag hebben. Erg jammer want je merkt dat er zeer weinig bekend is bij de mensen, vooral over het onderwerp de Bijensterfte, wat ook van toepassing is op de honingbijen maar vooral van toepassing op de 350 soorten Solitaire-Bijen die in Nederland leven. Maar we gaan vandaag weer proberen zoveel mogelijk uit te leggen over van alles wat het Bijen houden betreft, we houden het er op dat ik een bijenhouder ben want Imker is toch wel een soort magisch woord, een soort woord dat je eigenlijk alles weet over het hoe en wat over bijen, maar dat is niet zo en dat zal volgens mij nog heel veel jaren duren, en zeker zal ik me heel breed moet neerliepen in alle richtingen en facetten van het vak. Het woord bijenhouder komt niet van mij maar van Rene de leraar op het Amsterdamse Bijenpark, hij vind dat hij zich zelf ook nog geen imker kan noemen en dat we elke dag weer leren, en wie ben ik met veel minder ervaring en wetende dat Rene een geweldige leraar is met passie voor de bij, dat ik mezelf dan imker ga noemen.

14 juli 2013

De natuur doet niets zonder doel. ( aristoteles)

Buckfast staat bekend om niet zwermgevoelig te zijn….. Maar daar dachten 2 van onze Imme’s anders over. Tot onze grote verbazing was de nieuwe Imme, met Koninging en een groot aantal volgelingen uit de nieuwe en grotere kast vertrokken. Gelukkig vonden we haar in een kluw van Bijen vlak bij de kast terug. De schepkorf is gebruikt, en na een aantal uur was de Imme weer compleet. We hebben deze Imme geplaatst in de Topbarhive kast. Het resterende volk wat nog in de ‚originele’ kast aanwezig was hebben we laten zitten; er waren al nieuwe doppen aangemaakt waar nieuwe Koninginnen inzitten. Ook de Imme uit Epe is voor een deel ontheemd, de Koningin is waarschijnlijk gelijkertijd met het nieuwe volk gaan zwermen. We hadden in de buurt van de grote zwerm een klein zwermpje met een koningin die niet meer gemerkt was en een klein aantal trouwe volgelingen we hebben deze maar in een klein teelt kastje geplaatst. Wij begrijpen het niet helemaal, maar het is immers zoals de kop van dit bericht aangeeft. Wel heel duidelijk voor ons is dat verschillende bijen heel duidelijk voor bepaalde Koninginnen kiezen en trouw aan haar zijn, en er zo dus drastische veranderingen zijn ontstaan.

4 juni 2013